Ik sprak zojuist Ruurd. Ruurd is iemand die wel een kilo koffie per week naar binnen giet (goede klant, hulde!). Ik vroeg hoe hij het voor elkaar kreeg en zijn antwoord was; “Ik drink alleen koffie of alcohol.” Nou Ruurd, ik heb goed nieuws voor je, want die 2 zaken zijn prima te combineren! En nee, we hebben het hier niet over cocktails met alleen maar koffielikeur, maar over cocktails met échte espresso. Dus pak je barista-skills erbij en lees snel verder!
De lekkerste koffie-cocktails
Espresso Martini
De Espresso Martini is waarschijnlijk de meest bekende en geliefde koffiecocktail. Deze klassieker is in de jaren ’80 gecreëerd door de legendarische bartender Dick Bradsell. Het verhaal gaat dat een beroemde supermodel hem vroeg om een drankje te maken dat haar “wakker zou maken en zou laten feesten”. Nou, als dat geen uitdaging is voor een bartender!
De Espresso Martini bestaat uit wodka, koffielikeur (zoals Kahlúa), suikersiroop en natuurlijk een shot vers gezette espresso. Het resultaat is een fluweelzachte en romige cocktail die je zowel oppept als ontspant. Perfect voor als je de avond wilt beginnen met een knaller!
Het recept is simpel, maar oh zo lekker. Je hebt nodig:
- 50 ml wodka
- 30 ml versgezette espresso
- 15 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Kahlúa)
Meng alle ingrediënten in een shaker met ijs en schenk het mengsel vervolgens door een zeefje in een gekoeld martiniglas en garneer met een paar koffiebonen. Genieten maar!
Irish Coffee
De Irish Coffee is een klassieke koffiecocktail met een rijke geschiedenis. Het drankje is ontstaan in de jaren ’40 in Ierland, toen een chef-kok besloot om Amerikaanse passagiers op te warmen met een mix van koffie, Ierse whiskey, suiker en slagroom. De passagiers waren zo onder de indruk dat ze het recept mee naar huis namen, en de rest is geschiedenis.
De sleutel tot een goede Irish Coffee is het gebruik van echte whiskey en het juiste evenwicht tussen de ingrediënten. De slagroom moet ook lobbig zijn, zodat het als een wolkje op de koffie blijft drijven. Zo kun je eerst genieten van de romige slagroom, voordat je wordt getrakteerd op de warme en kruidige smaak van de koffie en whiskey.
Je hebt nodig:
- 50 ml Ierse whiskey
- 90-120 ml sterke, hete koffie
- 2 eetlepers rietsuiker
- 50 ml slagroom
Meng de koffie en suiker en voeg daarna de whiskey toe. Klop de slagroom licht op en schep deze voorzichtig op de koffie. Garneer eventueel met wat geraspte chocolade. En nee, ik vind dit geen cocktail die uitsluitend in de herfst en winter goed smaakt ;).
White Russian
The Dude uit de iconische film “The Big Lebowski” heeft de White Russian weer op de kaart gezet. Dit romige drankje is een perfecte mix van zoet en sterk, en kan zowel als dessert als als oppepper dienen. Normaal gesproken bevat deze geen koffie. Maar hé, ik vind dat lekker, dus waarom niet? De White Russian bestaat officieel uit wodka, koffielikeur en room (of melk, als je iets lichters wilt). Wij voegen daar een espresso aan toe.
Het leuke aan de White Russian is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs toe voor een extra romige ervaring, of vervang de room door kokosmelk voor een tropische twist.
Voor deze variant heb je nodig:
- 30 ml wodka
- 30 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Kahlúa)
- 30 ml versgezette espresso
- 30 ml volle room
Meng de wodka, koffielikeur en espresso in een glas met ijs. Schenk vervolgens voorzichtig de room over het mengsel, zodat het een mooi laagje vormt. Roer voorzichtig voor het drinken. Een heerlijke, romige traktatie!
Revolver
De Revolver is een stoere en krachtige koffiecocktail die zijn naam dankt aan het feit dat het een “schot” bourbon en een “schot” koffielikeur bevat. Wij voegen daar graag een “schot” espresso aan toe. Deze cocktail is perfect voor mensen die houden van een sterk drankje met een vleugje zoetheid.
Om een Revolver te maken, meng je bourbon, koffielikeur, een espresso en een paar druppels sinaasappelbitters in een glas met ijs. Roer het geheel goed door elkaar en garneer het met een sinaasappelschil. De sinaasappelbitters en de sinaasappelschil zorgen voor een frisse en fruitige toets, die perfect samengaat met de diepe smaken van de bourbon en de koffielikeur. Een echte smaakexplosie!
Je hebt nodig:
- 60 ml bourbon
- 30 ml espresso
- 15 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Kahlúa)
- Paar druppels sinaasappelbitters
- IJsblokjes
Gooi alles in een shaker en shaken maar. Schenk het in een glas en garneer met wat sinaasappelschil.
En daar heb je het: vier van de populairste koffiecocktails (met een kleine twist) die je zeker eens moet proberen. Of je nu een doorgewinterde mixoloog bent of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om je koffie of je cocktail te upgraden, deze drankjes zullen je niet teleurstellen. Dus waar wacht je nog op? Duik die keuken in, zet een pot koffie en begin met experimenteren! En vergeet niet om je creaties te delen met je vrienden, want zoals het oude gezegde luidt: “Koffie is pas echt lekker als je het samen drinkt!” Of zoiets.
Tip: Probeer ook eens een koffiemojito. Verrassend lekker.